Prøver du å leve sunnere? Prøv disse 5 rettene - de er lette å lage, billige og alt du trenger er en food processor, eller evt. en blender.

 

 

Av personlig trener Frank Havstad-Axelsen - se mer om Frank HER   

 

For noen måneder siden kjøpte jeg meg en food processor til ca. 400 kr. og det er nok en av de beste investeringene jeg har gjort til kjøkkenet. Man kan plutselig lage mange forskjellige retter som både er sunne og smaker godt. Her har du 5 retter som jeg anbefaler å prøve.

 

 

Proteinrundstykker

Som navnet avslører er det mye protein i rundstykkene og er et kjempegodt alternativ til vanlige rundstykker. Passer veldig godt til frokost eller som mellommåltid i løpet av dagen. Disse kan du spise med god samvittighet, og de er veldig lette å lage.

 

Oppskrift (6-8 rundstykker):

300g cottage cheese
250g havregryn
2 egg
1 ss solsikkekjerner (kan sløyfes)
En klype salt
1 ts bakepulver

 

Tenn ovnen på ca. 200 grader, varmluft. Alt hakkes sammen i din food processor / blender, til det har en passende konsistens. Formes til rundstykker, settes på en bakeplate med bakepapir og stekes i ovnen i 10-12 minutter, til de har fått en gylden skorpe. Gi de hellere 1-2 minutter ekstra om du er i tvil. Veldig gode å spise mens de er lune, men kan også fryses ned og spises senere.

 

Mandelsmør

Mandler er en veldig sunn kilde til umettet fett og er veldig godt som mellommåltid i løpet av dagen. Du kan også lage ditt eget mandelsmør, og det er utrolig lett å lage. Alt du trenger er mandler og litt salt.

 

Oppskrift:

250-300 gram mandler

En klype salt

 

Forvarm ovnen på 150 grader, varmluft. Legg mandlene på en bakeplate med bakepapir og stek dem i ovnen i ca. 10 minutter. Ta dem ut, og la dem kjøle litt ned i 5-10 minutter. Kom mandlene i en food processor / blender og kjør på. Start med å hakke de på lavt tempo. Etterhvert vil massen begynne å samle seg opp ad kantene. Du må sørge for å stoppe blenderen, og presse dette ned. Når du ser at oljen i mandlene begynner å komme ut, og massen får en lett flytende konsistens, kommer du litt salt i og setter du full guffe på food processoren, inntil du har en god og flytende konsistens. Spis litt på en grov brødskive mens det er varmt eller la det kjøle litt ned, og sett på glass i kjøleskapet. Holder seg friskt i kjøleskapet i 1-2 uker.

 

Bananpannekaker

Skal du kose deg litt til helgefrokosten? Da må du prøve bananpannekaker – et sunnere alternativ til vanlige pannekaker, som er kjempegode! Disse er også veldig fine som mellommåltid i løpet av en travel hverdag.

 

Oppskrift (ca. 6-7 pannekaker)

2 bananer, helst modne

2 dl havregryn

0,5 – 1 dl melk

2 egg

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

Evt. litt grovmel

 

Kom det hele i food processoren / blenderen, og kjør det sammen, men vær litt forsiktig med melken – blir det for mye, blir det lett for flytende. Om det blir flytende kan du spe med litt grovmel, slik at det blir litt fastere. Stekes på pannen 1-2 minutter på hver side – du får plass til 3-4 små pannekaker på en stor panne. Serveres med litt bær, syltetøj, brunost eller ditt favorittpålegg.

 

Hjemmelaget fiskekaker av laks eller torsk

Dette er en spise som jeg personlig er blitt veldig glad i. Om du synes det er litt kjedelig med fisk, eller om du ikke er så glad i fisk, bør du prøve disse. De smaker mye bedre enn de du kjøper i butikken, det er billig og det er et høyt innhold av fisk. Jeg pleier selv å kjøpe fryst en torskeblokk i Kiwi på 400 gram som jeg lar tine før jeg bruker den. Denne koster rundt 25-30 kr. og det blir nok mat til 2 personer.

 

Oppskrift:

0,5 løk

3-500 gram fisk uten bein (laks eller torsk)

1-2 egg

1-2 spsk. mel

Litt fløte

Krydder: salt, pepper og dill

Pil løken og skjær den i 4 store biter. Kom den i food processoren og hakk det i ca. 5-10 sek. Kom resten av ingrediensene i, og hakk det til det får en god konsistens. Det må ikke være alt for flytende. Om det er det, spe til med litt mer mel. Stekes i smør på pannen i 2-3 minutter på hver side. Serveres gjerne med søtpotet og en stor porsjon salat/grønnsaker. Kan fint fryses!

 

Hjemmelaget proteinpudding

Skal du ha en snack, dessert eller mellommåltid, som du kan spise med god samvittighet, til rimelige penge? Lag din egen proteinpudding!

 

Oppskrift:

1 banan

1 avocado

3-4 ss kakao

1 dl cottage cheese

2 ss honning

Evt. pluss litt hakket nøtter til pynt

 

Kjør alt på nær nøttene sammen i din food processor / blender, kom i en form og sett i kjøleskapet, om du ønsker en fast konsistens.